Voorheen Dierenziekenhuis Alkmaar of WHG Dierenartsen, maar sinds 1 januari jl. onderdeel van Stad & Land Dierenklinieken. Gelegen aan de Vondelstaete in het Zuidoosten van de stad met recht een prachtige een ruim opgezette kliniek die in 2009 speciaal voor dit doel geheel is verbouwd en gerenoveerd.
Op deze locatie zijn drie dierenartsen werkzaam en zeven dierenartsassistenten en geopend op werkdagen van 8.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Voor wat betreft diensten wordt samengewerkt met Dierenkliniek ’t Ossehoofd in Heerhugowaard. Buiten openingstijden kunt u dus altijd terecht voor spoedeisende hulp.
In het pand bevinden zich vier spreekkamers en een speciale spreekkamer voor assistenten zodat zij u in alle rust kunnen helpen en begeleiden voor bijvoorbeeld nagels knippen, suikerziektebehandeling en adviezen over voeding en gedrag. Daarnaast een speciale ruimte voor het maken van echo’s en een ruimte voor vachtverzorging. En vergeet niet de twee operatiekamers met speciale apparatuur om dieren in narcose te bewaken.
Ook de locatie Alkmaar beschikt over geavanceerde apparatuur. Digitale röntgen, echografie, bloedanalyse en laparoscopisch apparatuur. Ook is er een heuse tandheelkunde-unit aanwezig die bij een tandarts niet zou misstaan. Dus ook voor gebitsverzorging kunt u op Alkmaar terecht. Röntgenfoto’s van het gebit, boren, slijpen, polijsten, alles kan voor een langdurig gezond gebit van hond, kat en knaagdier.
Dierenarts Ignas Hattink heeft zich speciaal toegelegd op bijzondere dieren. Reptielen, amfibieën, vogels etc. Zijn grote kennis blijkt ook uit het feit dat steeds meer collega’s uit de regio patiënten naar hem doorverwijzen voor nadere diagnostiek en behandeling.
Wat biedt de kliniek?
Bij ieder ziek dier dat bij ons op de kliniek wordt aangeboden moet er eerst een goed beeld van de klachten gevormd worden. Dit gebeurt in de eerste plaats door het afnemen van de ‘anamnese’ of ‘voorgeschiedenis’ van het zieke dier. Aangezien uw dier zelf moeilijk aan kan geven wat precies het probleem is, probeert de dierenarts door middel van specifieke vragen aan u, de eigenaar, een beeld te vormen van de klachten.
Afhankelijk van de klacht kan er dan een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarbij bijvoorbeeld de temperatuur wordt opgenomen, naar hart en longen wordt geluisterd en de kleur van de slijmvliezen wordt beoordeeld. Dit lichamelijk onderzoek is een hele belangrijke basis.